0

Splitboardguide

Er du helt fersk og har vanskeligheter med å finne frem til det perfekte splitboard-setupet? Sjekk denne guiden for å lettere finne frem i brettjungelen. Du er selvsagt også hjertelig velkommen til å ta turen innom din lokale Session-butikk.

Gode råd, veiledning, service og oppfølging er aldri langt unna, uansett i hvilke av våre butikker du handler i.

En av de mest populære utspringene fra snowboard er uten tvil; Splitboard.

Et splitboard er som ordet tilsier; Brett som er splittet på midten slik at du kan bruke det som tilkomstmiddel på topptur, samtidig som belønningen ned er å stå sidelengs! Splitboard har åpnet dørene for toppturentusiastene som endelig kan surfe nedover fjellsidene.

Dette trenger du:
· Splitboard
· Split bindinger & Interface Kit (og evt pucks)
· Feller / Skins

Det er også kjekt å ha relativt stive snowboard boots, sammenleggbare eller teleskopstaver & skarejern/crampons.

Valg av Splitboard:
Det å velge riktig splitboard er omtrent det samme som ved valg av vanlig snowboard.
Din vekt, ferdighetsnivå og bruksområde er de viktigste faktorene. Det som også spiller inn er hvilke behov man har.

Pudder:
Brett med en rocker-profil og/eller tapert fasong gir deg den desidert beste flyten utenfor løypene. De siste årene er det kommet brett med noe større og bredere nose som er gull for dyp pudder! Eksempler på typiske pudderbrett er: Burton Pow Wrench, Pencil & Dart fra Korua, Hovercraft, Stormchaser og Mind Expander fra Jones & Split Bean fra K2.

Freeride:
Hvis du skal kjøre hele året og ikke bare venter på pudderdagene er et brett som er directional, altså retningsbestemt, å anbefale. Dette er brett som er noe stivere i lengderetningen. Denne type brett kan brukes til alt fra bakkekjøring til storfjellskjøring. Brettene er ofte mer ”vridningsstive”, noe som gir deg som kjører bedre kantgrep og kontoll. Eksempler på denne type brett er Jones Solution, Frontier, Mountain Twin, Burton Hometown Hero, Nitro Squash split, K2 Marauder og Korua Trannyfinder.

– Om du virkelig skal ha storeslem er det Solution Carbon eller Korua Escalator Plus som er desidert det råeste på markedet!

Splitboard til Dame:
De fleste splitboard produsenter lager brett som er tilpasset til dame. Dette er brett som er litt kortere, lettere, mykere og smalere enn modellene til herre. Utover dette gjelder de samme anbefalingene som over. Populære modeller til damer er Burton sin Hometown Hero og Jones sin Solution eller Dream Catcher.

Feller | Skins:
Det tar kort tid og innse hvor viktig det er med bra feller. Feller vil ikke bare ta deg sikkert til de beste toppene, men også passe på at du holder deg trygt innenfor “løypa”.

Valg av Splitboard bindinger:
Vi fører splitboardbindinger fra Karakoram, K2, Spark, BurtonXSpark og Union. Valg av bindinger bør basere seg på valg av brett og bruksområde.

Karakoram er bindinger utviklet og testet av storfjellskjøreren Jeremy Jones.  Bindingene og systemet er svært solid og enkelt i bruk. Karakoramsystemet regnes som det beste på markedet og vi kan anbefale det på det sterkeste dersom du er ute etter god stabilitet, enkelt i bruk og solid. Noen av Karakoram bindingene har HeelLock, formålet med hællåsen er å tillate å skøyte mer effektivt i flatt terreng, krysse/sidetrinn uten feller på i turmodus. Karakoram kan brukes på alle typer brett med vanlig skruehull (8X8, 10X10, passer også perfekt med Burton sitt skinnesystem) – Prime Nomad, Prime Connect-R & Prime X.

BurtonXSpark, Spark har gjort et samarbeid og utviklet en binding til Burton sine Splitboard. Baseplaten/splitboard funksjonen er utviklet av Spark, mens stropper, rammer og spenner er utviklet av Burton. Perfekt binding sammen med Burton sine splitboard, men er også kompatibel til alle andre brett (om man kjøper seg spark pucks). Her får du en binding som er stabil, komfortabel og enkel i bruk. – Hitchhiker

Union er endelig på ballen etter flere år med utvikling. Produktet har blitt testet og utviklet sammen med selveste Travis Rice og Bryan Iguchi. Her får du en binding som er stabil, svært komfortabel og kjennes ut som en vanlig snowboard binding. – Split Expedition 2.0

– For mer detaljer om bindingene kan du lese det inne på produktet her på nettsiden.

Skarejern | Crampons:
Når turen blir isete så trenger du Skarejern/ Crampons. Alle bindingene har egne skarejern, med ulike design og tenner. Skarejern kan installeres på farten.

Splitboard Boots/ Støvler:
På alle splitboard kan du bruke vanlige snowboardstøvler.
Det viktigste er at støvlene er noe vridningsstive og stabile. Av merkene vi fører har K2, Thirtytwo og Burton utviklet egne snowboardstøvler til splitboard. Disse støvlene har egenskaper som gjør toppturen mer komfortabel og støvlene har flere funksjoner som er praktiske ved lengre turer, som f.eks: Mer fokus på varme og slitestyrken på materialet, muligheten for å åpne opp hælen/leggen for mer bevegelse i støvelen når man er i turmodus, vibramsåler for bedre grep og festemuligheter for skarejern. Er også flere andre funksjonaliteter som du kan lese om inne på produktene.

Staver | Adjustable Poles:
Staver er kjekt å ha for fremkommelighet og for bedre kontroll. Solide staver med god støtte er vikitg.
Vi anbefaler sammenleggbare eller teleskopstaver som passer i sekken, samt raske å montere opp når du er på farten.

Skredutsyr:
Antallet ski- og snøbrettkjørere som søker upreparert terreng har eksplodert de siste årene. Kombinasjonen av sterke naturopplevelser, fysisk utfoldelse og urørt snø er lett å like! Dessverre er det slik at toppturer og offpistekjøring ikke er ufarlig. Hver vinter blir vi minnet på dette når skred ulykker oppstår. Snøskredfare er noe vi alltid må vurdere og ta med i betraktning.
– Vi anbefaler derfor et komplett “Avalanche Rescue Kit” når man skal utenfor løypa. Transceiver + Søkestang + Spade

Whitelines har teamet opp med Jones Snowboards og laget denne råe tips & inspirasjons siden – Link!

– Håper dette var til litt hjelp på veien opp fjellsiden og ned igjen, – God Tur!

  • Ferdigpakke

  • Brett

  • Bindinger

  • Boots

  • Spade

  • Skredutstyr

  • Skins

  • Staver

  • Sekker

  • Skarejern